Trapios tešlos paruošimas

  Iš trapios tešlos kepami įvairūs pyragai, sausainiai, keksai ar tortai.

  Trapi tešla gaminama gan vėsioje patalpoje. Trapumą jai suteikia riebalai (sviestas ir pan.). Kuo jų daugiau, tuo kepinys bus trapesnis. Patartina, jog riebalų būtų dvigubai mažiau, nei miltų. T.y., jei miltų dedame 200g., sviesto dėsime apie 100g. .

  Norint, jog trapi tešla būtų patvaresnė, naudojami kiaušiniai. Trapiausiai tešlai naudojami tik kiaušinių tryniai, patvariausiai – sveiki kiaušiniai.

  Trapiems kepiniams, vietoje cukraus, patartina naudoti miltinį cukrų. Taip  kepiniuose nesijaus cukraus kristalėlių.

  Trapi tešla gaminama kieta ir minkšta. Minkšta supilama į formą ir kepama, o kieta – kočiojama. Tačiau parodysiu tik kietos trapios tešlos ruošimą.

Reikės:

  • Miltų – 200g.;
  • Sviesto – 110g.;
  • Druskos – 1 žiupsn.;
  • Kiaušinio – 1 vnt.;
  • Kepimo miltelių – 1/2 a.š.;
  • Miltinio cukraus – 2 v.š;
  • Grietinės – 2 a.š.
  1. Išsijojame miltus, sumaišytais su kepimo milteliais, druska ir cukrumi.
  2. Sudedame kubeliais pjaustytą sviestą. Miltus ir sviestą triname tarp pirštų, kol pasidarys trupiniai.
  3. Viduryje padarome nedidelę duobutę. Įmušame kiaušinį, sudedame grietinę. Minkome tešlą tol, kol nelips prie rankų. Paliekame šaltoje vietoje apie valandą.
  4. Atšaldytą tešlą kočiojame ant miltais pabarstyto stalo.

Trapios tešlos krepšelis

  1. Iškočiotą tešlą dedame į pasirinktą formą. Gerai prispaudžiame prie formos kraštų.
  2. Nupjauname tešlos perteklių.
  3. Tešlos pagrindą bei kraštus subadome šakute.
  4. Krepšelį kepame 15-20 min. gerai įkaitusioje orkaitėje akluoju būdu. T.y., tešlą apdengiame folija, ant jos beriame sausus žirnius. Šis krepšelis puikiai tinka pyragams ruošti. :)

Susijęs receptas: Citrininis pyragas su morengu.

About these ads

11 thoughts on “Trapios tešlos paruošimas

  1. nezinau kaip kitoms,bet man neuzteko 200 gr. miltu :(,teko dar pasisijot 100 gr.Ar cia man vienai taip?Ir ar galima citrinas pakeist apelsinais.Nes su citrinom gan rugstokas.

Parašykite komentarą

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s